A síkvízi túravezetői tanfolyam...


... egy átfogó elméleti és kiemelten gyakorlati képzés olyan - már tapasztalt - vízitúrázók számára, akik úgy döntöttek, hogy elmélyítik evezés tudásukat, vagy csoportot vezetnek.

Bemeneti követelmények:
   - úszástudás
   - előzetesen több vízitúrán való részvétel

Kevésbé tapasztalt túrázók számára a képzést megelőzően igény szerint felzárkóztató evezéstechnikai oktatást tartunk (melynek díját a tanfolyami díj nem tartalmazza).

A képzés összóraszáma 120, melyből a kontaktórák száma 90. Emellett még 30 óra otthoni felkészülés szükséges, melyhez a tananyagot digitálisan biztosítjuk.

A képzésről a résztvevők a Szabad Tér Egyesület által kibocsátott tanúsítványt kapnak.


 
Image

Képzési napok és helyszínek

Az elméleti és a gyakorlati napok is teljes napot vesznek igénybe (8-9 óra/nap). Intenzív kurzusainkon ennél még többet is, de az elméleti és gyakorlati feladatok váltakozatatásával hatékony marad a tanulás.

A gyakorlati alapozás egy, a tanfolyamon felül szabadon választható képzési nap, mely nem része a tanfolyamnak. Korábbi résztvevői igényekre reagálva hoztuk létre azért, hogy a gyakorlati alkalmakra azok is magabiztosan tudjanak érkezni, akik kevesebb vízitúra tapasztalattal érkeznek a tanfolyamra. Ajánljuk ezt a napot azoknak is, akik vagy csak kajakban, vagy csak kenuban tapasztaltak hiszen a tanfolyamon mindkettőre szükség lesz.

A pontos címről és napirendről a jelentkezés után, a tanfolyam kezdete előtt legkésőbb egy héttel, e-mail-ben küldünk értesítést.

Ha ezek az információk befolyásolják a döntésed, kérjük, vedd fel velünk a kapcsolatot e-mail-ben! Tematika

Vízitúrázás története
Célja: A résztvevők általános tájkékozottsági szintjének növelése, a vízitúrázás múltjának megismertetése kezdetektől napjainkig.

A résztvevők képessé válnak az általuk vezetett csoportok megfelelő tájékoztatására, a hazai vízitúrázás kiemelkedő állomásainak és jelentősebb nemzetközi eseményeinek ismertetésére.

Számonkérés: online vizsga
Sportszervezés és sportmarketing
Egészségügyi alapismeretek
Csoportkezelés alapjai, nem-formális nevelési alapismeretek
Természetismeret, környezetvédelem, meteorológia
Tájékozódás, térképismeret, térképhasználat
Fogyatékossággal élők sport általi integrációja
Vízitúrák szervezése és lebonyolítása, speciális vízitúrák szervezése
Áramlástani alapismeretek
Hazai vizeink és az európai vízi utak
Hajózási szabályzat és jogi alapismeretek
Felszerelés- és hajótípusok, hajójavítás
Hajókezelés és evezéstechnika gyakorlat
Túravezetési gyakorlat, vízből mentés, csoportkezelési gyakorlat, speciális vízitúrák gyakorlat

Módszertan

A tanfolyam a „klasszikus” túravezetői ismereteken túl nagy hangsúlyt fektet a tapasztalati tanulásra. 
Ezt elősegítve a frontális oktatáson kívül a nem-formális pedagógia módszertanára épülő, illetve a forgatókönyv alapú tanuláshoz kapcsolódó képzési elemeket  is tartalmaz a fentebb említett 180 óra.
Nem szokatlan nálunk a csoportban történő feladatmegoldás, a szimulációs- és szerepgyakorlatok, improvizációs helyzetgyakorlatok, résztvevők általi tudásmegosztás, mely lehetőséget nyújt különböző kritikus helyzetek megoldásának gyakorlására, mint például borulás - vízből mentés, balesetek a vízitúrán.

A tanfolyam főként gyakorlati képzésre épül, ezért az elméleti vizsgák sikeres teljesítéséhez jelentős önálló felkészülést igényel. Az otthoni tanuláshoz minden szükséges tananyagot divitálisan, előre biztosítjuk.


Vizsga

A vizsgákat modulonként szervezzük, így a követelmények is eltérőek. Egy részük online, otthonról megírható, más részük tantermi, papír alapú, mely az egyik tanfolyami napon kerül megírásra előzetes megállapodás alapján. A tematikában megtalálod, hogy melyik modulból milyen vizsgára számíthatsz.
 
Általánosságban elmondható, hogy a vizsgák 71%-tól megfelelt minősítésűek. 

A megfelelő végzettséggel rendelkező jelentkezők kérésükre a képzés egyes moduljai alól felmentést kaphatnak.